240511 Ämbetsmannainstallation i Logen Orion

Till en av logeårets absoluta höjdpunkter hade 37 bröder infunnit sig för att under sedvanligt och högtidligt sätt avtacka de avgående ämbetsmännen i Logen Orion och installera en ny ämbetesmannakår för perionden 2024-2025. Ämbetsmannainstallationen skedde den 19:e april.

Storlogeämbetsmännen SSkr Fredrik Lindberg, SOrg Hans Holmdahl och SV Per-Erik Johansson skötte installationen av de nya ämbetsmännen.

Den nya ämbetesmannakåren består av ÄÄ Patrik Nyberg, MÄ Mathias Liljeblad, TjOÄ Hans Lindberg, Skr Fredrik Sörvåg, Skm Anders Nordin, M Tore Edvinsson, Lv Denny Arnlund, Org Esa Norojärvi, Ark Ulf Panzare, Yv Lars-Olof Sandström, Iv Olov Bokvist.

En ämbetsmannainstallation är en långdragen process så kvällens middag serverades först efter cirka tre timmar, men den smakade som vanligt alldeles utmärkt. Under middagen hölls tal av bland andra den nye Ädel-Ärken Patrik Nyberg. Middagen avklarad, en kort efterloge och snabbt iväg för att ta sista bussen hem.

Lennart Johansson

240322 Eubatmöte med teckenutdelning

Eubatmöte med teckenutdelning

25 år är en lång tid, den här fredagen kunde logebröderna i Logen Orion vid en fin ceremoni gratulera tre logebröder, Pär Carlsson, Ove Lindholm och Urban Lundström, till att ha varit med i Logen Orion i hela 25 år och för det fick de av Storlogemännen ta mot ett Veterantecken att bära på sina frackar vid högtidliga möten.

Samtidigt tilldelades Mikael Sehlstedt Druidordens Stjärntecken för att han tjänstgjort under tre ämbetsperioder under sina 15 år i Logerna Orion/Aldebaran.

Som vanligt avslutades kvällen med en trerätters middag tillagad av herrarna i köket.

Lennart Johansson

Logen Orions ljusstöpning

Söndagen den 20 november träffades några bröder på logen Orion i Umeå för traditionell ljusstöpning. Detta är något vi gjort med viss oregelbundenhet sedan 2013. Tanken är att vi förutom att stöpa egna ljus till lunden också ska samla in bidrag till stipendiefonden genom att bröderna kan ”köpa” fyra ljus genom att donera 100 kronor till fonden under rubriken ”Orions ljus”.
Aktiviteterna inleddes redan vid niotiden på söndag morgon med knytning av vekar och fästande av tyngder. Detta ombesörjdes av bröderna Hans Holmdahl och Thore Edvinsson medan undertecknad smälte stearin i köket. Så småningom anslöt även bröderna Per Nyberg, Lennart Löwgren och Denny Arnlund för att med förenade krafter färdigställa 80 vackra ljus.
Försäljningen av ljus till bröderna resulterade i 2 000 kronor insamlade till stipendiefonden. Kvarvarande ljus kommer att sprida ljus och värme i lunden under logeåret.

231025 Veterantecken delades ut
Nyligen samlades 30 medlemmar ur Druidlogen Orion på Druidgården/Ringstrandska villan, för ett möte med teckenutdelning.
Under högtidliga och ritualenliga former genomförde Torbjörn Wallin (Rigel), Fredrik Lindberg (Orion) och Per-Erik Johansson (Orion) utdelning av veterantecknet till Hans Holmdahl.
Broder Hans Holmdahl har varit medlem i Logen Orion i 25 år. Under dessa år har han hunnit delta i 517 möten, främst i den egna logen men även ett stort antal möten i logen Circius i Lycksele.
Som vanligt avslutades kvällen med en trerätters middag tillagad av bröderna i köksgruppen.
Logen Orions Julfest för Kumulusbarnenhär

Vårt välgörenhetsutskott beslöt att skänka 10 000 kr till Kumulus, en stödverksamhet för barn som har eller haft en  frihetsberövad familjemedlem,
Kumulus tillhör Stadsmissionen. Många personer och företag hörde av sig och ville också ge ett bidrag vilket gjorde att närmare 60 000 kr kom in.
En kväll före jul samlades 45 barn och vuxna på Druidgården för en minst sagt magisk kväll med god mat, lek, spel, bokregn och tipsrunda.
Efter julbordet överraskades vi av en trollkarl som bjöd på skratt och många häpna miner.
Kvällen avslutades med traditionsenlig
julgransplundring och julklappsutdelning till alla barnen. De pengar som blev över efter detta projekt kommer att gå till ett sommarläger.
Vår Lv, Denny Arnlund som höll i projektet, anser det extra viktigt att hjälpa just Kumulusbarnen,
då ett bidrag till dem kan göra stor skillnad i deras verksamhet.

Bardating med reception

17 februari var det dags för Bardating på Logen Orion, 31 bröder hälsade denna kväll två bröder välkomna i Bardgraden, Robert Beltrami Jacobsson och Fredrik Sörvåg. Ämbetsmannakåren utförde sitt uppdrag förtjänstfullt.
Innan mötet i lunden avslutades gjordes en snabb ommöblering och det sedvanliga arrangemanget genomfördes med bravur av ett antal väl pålästa bröder. Som vanligt avslutades kvällen med en god 3-rätters middag tillagad av herrarna i köket.

Druidgradgivning 17 mars

Denna fredag hade 33 bröder, under ledning av ÄÄ Hans Lindberg, samlats för att delta när Bardbröderna Joakim Finnberg och Ulf Pantzare upphöjdes till Druider i Logen Orion Umeå. Efter mötet serverade herrarna i köken en 3-rätters middag.

Utdelning av närvarotecken

Fredagen den 31 mars träffades 37 bröder i Logen Orion, kvällen inleddes med parentation för OÄ och SV Sten Rastberg som avlidit efter en tids sjukdom.
Under mötet delades det ut närvarotecken till fem bröder som närvarat på 2-300 logemöten, Ulf Engman och Stig Holmgren 300 möten vardera, Erik Nyhlander, Jonas Renman 200 möten och Torbjörn  Burström 100 möten.
Som vanligt avslutades kvällen med en  trättersmiddag, tillagad av bröderna i köket, den fick stående ovationer. Flera bröder vid mitt bord intygade att det var en av de godaste middagarna som serverats på logen. Menyn finns att läsa på https://logenorion.se/logen-orions-middagar/
Tre unga män hade hörsammat inbjudan att lära sig mer om Svenska Druid-Orden och fick närvara vid vår middag. Hoppas att de tyckte att vår loge är ett trevligt sällskap, känns som att de  rivdes.
Broder Tomas Pleje såg till att sången till middagen framfördes med bravur.

Logen Orions utflykt till Vasa med Logen Mona

Lördagen 12 augusti gjorde drygt 30 medlemmar i Logen Orion och Logen Mona en tur med den nya färjan till Vasa över dagen. Ingen landstigning i Vasa.
Avfärd från Holmsund kl 11 och åter i  Umeå ca 19.
Resan till Vasa ägnades åt många diskussioner mellan medlemmarna i de båda föreningarna och på återresan avnjöts en gemensam middag i färjans à la carterestaurang.

Druidstämma, eubatmöte och utdelning av veterantecken

Fredagen den 13 oktober inleddes med en kort druidstämma och sen ett eubatmöte med teckenutdelning, som samlade 30 bröder i Logen Orion.
Under högtidliga och ritualenliga former genomförde SÄÄ Torbjörn Wallin (Rigel), SSkr Fredrik Lindberg (Orion) och SV Per-Erik Johansson (Orion) utdelning av veterantecknet till SOrg Hans Holmdahl.
Broder Hans Holmdahl har varit medlem i Logen Orion i 25 år. Under dessa 25 år har han hunnit delta i 517 möten, främst i den egna logen men även ett stort antal möten i logen Circius i Lycksele.
Som vanligt avslutades kvällen med en trerätters middag tillagad av bröderna i köksgruppen.

Bardating med reception 27 oktober

Denna fredag hade 35 bröder infunnit sig för att delta i kvällens möte, varav
9 gäster från Logen Rigel och en från Minera Ferrorum.
Receptionen leddes denna afton av tjOÄ Mathias Andersson som för kvällen
fick tjänstgöra som ÄÄ.
Under sedvanliga och högtidliga former välkomnades fem bröder i Bardgraden,
Reidar Selling, Bo Nordin, Tommy  Berglund och Magnus Forsberg alla från logen Rigel samt Lennart Steinwall från logen Orion.
Som brukligt i Logen Orion avslutades kvällen med en utsökt trerätters
middag med löksoppa, biff Rydberg och kaka till kaffet. MÄ Patrik Nyberg
framförde talet till fosterlandet, några roliga historier hann också berättas. Åke
Holmgren, ÄÄ i logen Rigel, tackade för maten och ett väl genomfört Bardating.

Eubatmöte 8 december

Denna fredag avslutades höstterminen. En parentation för den nyligen avlidna
logebrodern Roger Öqvist, välkänd busschaufför hos alla Umeås idrottslag
han skjutsat till olika matcher runt om i landet, samt en efterföljande middag, för en gångs skull inte tillagad av vår köksgrupp. Totalt 51 personer infann sig för att äta en jultallrik med både kallskuret och lite småvarmt.

Druidstämma och eubatmöte 12 januari

Fredagskvällen började med en kort druidstämma med ballotering av
blivande medlemmar. Efter en kort paus öppnades det ordinarie eubatmötet
med 40 logebröder på plats. Vi fick höra att en av våra trognaste logebröder,
Arne Wixner, hastigt avlidit för ett par dagar sen. I övrigt verkar hälsan vara god hos våra medlemmar. Välgörenhetsutskottet samlar in pengar för att kunna ge ett ekonomiskt stöd till organisationer och föreningar som stöttar
barn på olika sätt. Trots att de frågat ett antal organisationer är det för tillfället ingen som är intresserad av att ta emot en gåva.
Kvällen avslutades i vanlig ordning med en 3-rätters middag tillagad och serverad av vår köksgrupp. Bilden visar alla som regelbundet står för planering, inköp, tillagning, servering och städning i Logen Orion.

Möte med reception i Logen Orion 26 januari

Till årets första reception hade 31 bröder samlats för att under högtidliga
former välkomna 3 nya bröder, Erik Larsson, Jonas Hedman och Stefan
Forsberg, i Logen Orion. Efter en väl genomförd reception avslutades kvällen
med en 3-rätters middag tillagad av vår köksgrupp.