Ancient Order of Druids

Under min semester passade jag på att besöka London med ett självpåtaget uppdrag att besök Druidordens ursprung – Ancient Order of Druids (AOD). Redan förra året när jag planerade resan så hade jag försökt att få kontakt med någon i AOD, vilket inte är så enkelt.

Dom har en hemsida www.aod-uk.org.uk/ med en kontaktsida som innehåller två namn och e-postadresser till dessa. Ingen av dessa svarar på e-post. Det kom sedan att visa sig att den ena kontakten, Kim Smith, har lämnat AOD och vill inte ha med dem att göra längre. Skaparen till hemsidan är avliden och ingen har lyckats att komma åt sidan för att ändra innehållet.

Efter en del efterforskning fick jag tag på en broder, John Hedger, som är skrivare i logen Taurus. Han berättade att AOD har möten året runt utan sommaruppehåll, och Taurus har sina möten klockan 20 på tisdagar. Vi bestämde datum för att träffas.

Varför inte börja Londonvisiten med en pint och ett besök på puben där AOD bildades? The Kings Arms Tavern som ligger på 23 Poland Street, blev lite av en överraskning för mig. Pubägaren förklarar stolt att det är den första gaybaren i London, och att den öppnades för trettiofem år sedan. Inredningen är från femtiotalet, och på väggarna hänger en del tavlor med druidisk anknytning. På andra våningen finns ett rum där det hänger ett inramat intyg om att den förre ägaren blev medlem i logen Harry Neale och initierad i Druidismens Mysterier den 21 juni 2000. Ovanför finns en inskription med samma text som minnesplaketten på utsidan –”IN THIS OLD KINGS ARMS TAVERN THE ANCIENT ORDER OF DRUIDS WAS REVIVED 28th NOVEMBER 1781 ”.

Jag kom överens med br John Hedger om att bli hämtad på järnvägsstationen i Dartford där Taurus har sina möten. Dartford är en gammal industriort som ligger cirka 45 minuter med tåg från London. Några loger inne i London finns inte längre, Dartford är närmast.

En av de saker som jag uppskattar med logelivet är att man oftast blir väldigt väl mottagen när man besöker en loge, och det är inte någon skillnad hos AOD. Vi hälsade på varandra som gamla vänner, trots att vi aldrig träffats förut. Vi åkte hem till John där jag blev bjuden på en kopp te.

John berättade om AOD’s tragiska situation. Det finns bara cirka 150 medlemmar kvar fördelat på 14 loger. De flesta bröderna finns i Margate där de har en egen villa som hyser fyra loger. Jag har lite svårt att greppa detta, eftersom enkel matematik ger att det finns cirka 10 bröder i varje loge. Förklaringen är att man inte har någon tillväxt alls, och att de flesta bröderna är 70 – 80 år. Birmingham har den nordligaste logen. På grund av fåtalet bröder så har man numera bara ett gradbundet möte i grundloge, och ett i storloge. Inte som vi med möten i olika grader. John berättar vidare att det numera bara finns en loge i USA, i New Jersey.

Vi beger oss till logelokalen som finns på andra våningen ovan puben The Rose And Crown. Fem bröder är närvarande. Jag undrar om man verkligen kan ha ett möte med så få bröder, men det kan man. Taurus har sex bröder totalt, så jag antar att man inte har något val med tanke på deras situation. Vi utrustade oss med en pint vardera och ställde i ordning lokalen. Alla loger inom AOD har en speciell matta på golvet. Den är svart och vit, med ett mönster av trianglar. I mitten finns en ring med samtliga zodiakens astrologiska tecken, och ett T insnirklat i en triangel. Jag försökte få en förklaring till symbolerna, men ingen viste riktigt…

Nobel Arch Druid Keith Osborne hälsade oss alla välkomna, och mötet började.

Jag tänker inte avslöja något om mötets ritualer, det finns likheter men även stora skillnader mot våra ritualer. Den som är nyfiken och intresserad får göra ett eget besök. Det kan dock nämnas att alla ämbetsmän kan ritualerna utantill, och ingen har någon ritualpärm i handen.

Helt oväntat fick jag recepiera i logen Taurus, och är numera även en stolt broder i AOD. En AOD-slips och ett certifikat på medlemskapet lämnades över till den nye recipienden som stolt tackade för detta oväntade inslag.

När det var dags för punkten övrigt, lämnade jag över ett standar från logen Halör och ett från RiksStorlogen. Även några kepsar som jag fått från kansliet delades ut till allas belåtenhet.

Jag tog på mig ambassadörsrollen och hälsade från bröderna i Sverige till AOD, och Taurus i synnerhet. Det ryktas om ett arrangerat besök till våren, då man samtidigt ska besöka Stonehenge. Noble Arch Druid Keith bad att få hälsa tillbaka till Sverige och välkomnar alla svenska bröder att besöka AOD.

Avslutningsvis riktar jag tankarna till IGLD i en vädjan om att hjälpa dessa länder som har en kraftig nedgång. På det hela taget verkade man ha gett upp en aning, och accepterar att Druid-Orden är på väg att försvinna i England och USA. Det vore tragiskt om det verkligen blir på det viset.

Ett förslag skulle kunna vara att skicka någon som kan hjälpa dem med att få igång den så kallade Halmstadmodellen och samtidigt få upp entusiasmen igen.

IGLD bör övervaka de olika medlemsländernas utveckling och stötta där det behövs insatser med hjälp och erfarenheter från de andra länderna.

Text och bild: Paul Ljungqvist, ÄÄ i logen Halör, broder i loge 559 Taurus.